"Gilles Villeneuve 1950-1982 Merci, Gilles."

"Slijedećih godina su se na stazi San Marino pojavljivali transparenti "Gilles vivo"..."

"Grafiti kao što su "Gilles zauvijek" su ispisivani na ulicama i zidovima oko Fiorana i Maranella."

"Ova vožnja je bila kao "hvala i zbogom" mome ocu."

ANEGDOTE: Sempre Gilles

 

Tjedan dana nakon Gillesove smrti, gradsko vijeće Montreala je službeno preimenovalo stazu Ile Notre-Dame u Le Circuit Gilles Villeneuve. U Berthiervilleu je otvoren muzej Gillesa Villeneuvea, a izgrađen je park Gilles Villeneuve i Gillesova statua u prirodnoj veličini odjevenog u trkaće odijelo. Ispod piše "Gilles Villeneuve 1950-1982 Merci, Gilles"

Gilles Villeneuve muzej i statua

Spomenik Gillesu Villeneuveu je izgrađen i na stazi Zolder u Belgiji. U Fioranu je ulica koja vodi do test staze službeno nazvana Via Gilles Villeneuve a još jedan spomenik izgrađen je pokraj ulaza na stazu. To mjesto je uvijek ukrašeno svježim cvijećem od strane obožavatelja koji se dolaze slikati, a prije stoje skrušeno u počasnoj tišini.

Godinama poslije su se na stazi San Marino pojavljivali transparenti "Gilles vivo", a kanadska zastava je bila obojena na trećoj startnoj poziciji odakle je Gilles startao svoju posljednju utrku.

Grafiti kao što su "Gilles zauvijek" su ispisivani na ulicama i zidovima oko Fiorana i Maranella. Činilo se da njegova legenda raste.

Ulica i poštanska marka

Najveći podsjetnik na Gillesa je stigao 1996. godine kada je Jacques njegov sin, potpisao za Williamsovu F1 momcad. Jacques je 1997. uspio ono što njegovom ocu nikada nije pošlo za rukom - osvojio je naslov svjetskog prvaka. Ipak, legendu svog oca nije nadmašio. Iste godine je izdana i poštanska marka s likom Gillesa Villeneuvea.

2004. godine je Jacques još jednom oživio legendu svoga oca. Na festivalu u Goodwodu je s kacigom svoga oca provozao bolid u kojem je sam Gilles sjedio i tako odao počast ovoj nezaboravljenoj legendi. Jacques je pri tom izjavio: "Bilo je veličanstveno i posebno, iako je bilo kratko. Nikada nisam mislio da ću ovo učiniti. To je nešto što učiniš jednom u životu i ostane ti zauvijek. Ova vožnja je bila kao "hvala i zbogom" mome ocu."

Iste godine je objavljeno da će se 2006. poceti snimati film o životu Gillesa Villeneuvea, prema knjizi Geralnda Donaldsona - The life of legendary racing driver. 2006. godine će izaći i pjesma koju je davno napisala Melanie Villeneuve u čast svome ocu. Neće to biti prva pjesma posvećena Gillesu - Claudio Lolli je već davno objavio pjesmu o malom kanađaninu.

Gilles u Istriani '81, Jacques u Fioranu

Godinu dana poslije, kada je Jacques testirao za Sauber na stazi u Fioranu, vjerni navijači njegovog oca došli su se slikati s njime. Bio je to za njih veoma emotivan događaj - vidjeti još jednog Villeneuvea na stazi u Fioranu, nakon 22 godine bilo je nešto posebno. Slikali su se ispred crveno obojenog aviona koji je nosio broj 27 - aviona kojeg je Gilles pobjedio u utrci u Istrani 1981. godine.

I da, stvarno, Gilles još nije zaboravljen, nije zaboravljen ni 24 godine nakon velike nesreće u Zolderu. Čuda koja je on izvodio na stazi nisu ponovljena. Njegove utrke su još uvijek u sjećanjima očevidaca i danas se na snimkama gledaju sa nevjericom i divljenjem. Gillesova legenda stvarno raste, a tome svjedoči i imenovanje jednog trga u Imoli trgom Gillesa Villeneuvea - 24 godine nakon njegove smrti.

 

impressum | sempregilles.com | komentiraj