"Gilles mi je bio vrlo važan kao prijatelj i nikada više nisam isto osjećao prema trkama."

Villeneuve

"To je bilo napraznije mjesto na svijetu. Mrtvo. Samo parkiran Gillesov helikopter. Tada me je strefilo. Vrlo snažno."

ANEGDOTE: Svijet poslije tragedije...

 

Taj dan, 08.05.1982. se zauvijek urezao u sjećanja miljuna ljudi širom svijeta. Za mnoge novinare Zolder je bio užasno iskustvo. Mnogi od njih su kroz suze slali izvještaje u svijet.

Novine

Nigel Roebuck je rekao: "Sjećam se da sam plakao, iako nismo plakali kad bi poginuo neki od vozača. Ali Gilles mi je bio vrlo važan kao prijatelj i nikada više nisam isto osjećao prema trkama. Zamalo sam odustao od svega."

"To je bilo ružno vrijeme u Formuli 1, puno svađa FISA-e i FOCA-e, podjele u paddocku... Gilles je bio razlog zbog kojeg sam išao na utrke Formule 1."

Imola '82"Bio sam shrvan. Ali najgore je bilo što se to dogodilo zbog onoga u Imoli. Gilles je vjerovao Didieru kao prijatelju. Što se dogodilo u Imoli je bilo kao nož u srce Gillesu." - rekao je Peter Windsor.

Rob Walker: "Uvjeren sam da ga je situacija s Pironijem ubila. Sigurno je to bilo u njegovim mislima čitavo vrijeme."

John Blundsen mu se pridružio u razmišljanju i rekao: "Imam osjećaj da je Villeneuve tog dana vozio s previše emocija. Mislim da je oprez bacio u vjetar."

Villeneuve i MassNekoliko dana nakon nezgode, Nikki Lauda je kritzirao Jochena Massa zbog toga što nije ostavio više mjesta Gillesu ali je nakon toga i dodao: "Moram reći da je Villeneuve vjerojatno jedini vozač koji bi izabrao rizičnu opciju pretjecanja sporijeg auta vozeći punim gasom i to van idealne linije. Vjerojatnost nesporazuma je bila prevelika."

FISA je objavila rezultate svog istraživanja i zaključila da je nesreća bila uzrokovana isključivo greškom Villeneuvea, te je Jochen Mass oslobođen bilo kakve krivnje.

Slijedećeg dana Rosberg je vozio sam pokraj staze Zolder. "To je bilo napraznije mjesto na svijetu. Mrtvo. Samo parkiran Gillesov helikopter. Tada me je strefilo. Vrlo snažno."

Tri tjedna nakon Gillesove smrti, Pironijeva karijera u Formuli 1 je bila završena u strašnom sudaru na treningu u Hockenheimu. Udario je u Renaulta Alaina prosta i odletio u zrak. Nesreća je užasno podsjećala na Gillesovu. No, Didier je preživio ali s teškim ozljedama nogu. Podvrgnut je čak 31 operaciji.

Enzo Ferrari mu je obećao mjesto u momčadi kad se potpuno oporavi. U Pironiju je tinjala nada da će se vratiti utrkivanju, ali nije mu bilo suđeno. Život je izgubio u sudaru trkaćih brodova u ljeto 1987.

Didieru Pironiu je bilo uistinu žao zbog Imole. Njegov dom je bio ispunjen slikama njega i Gillesa, a njegova žena je dala sinovima blizancima imena Didier i Gilles.

 

impressum | sempregilles.com | komentiraj