Gilles Villeneuve Gilles Villeneuve - Ferrari Gilles Villeneuve - Poseban stil vožnje

"Ostatak utrke je odvozio bez spojlera braneći treću poziciju do kraja utrke."

"...kada vozač dospije na naslovnicu Timea koji se proda u 7 i pol miljuna primjeraka, to znači da vrijedi nešto."

BIOGRAFIJA: 1980. - 1981.

 

1980. je produžio ugovor s Ferrariem ali uspjeh iz '79. nije mogao biti ponovljen zbog previše odustajanja i izletanja. Tu godinu će mnogi pamtiti po spektakularnoj i užasavajućoj nezgodi u Imoli iz koje je nekim čudom Gilles izašao neozljeđen.

Nezgoda u ImoliEnzo Ferrari je jednom prilikom Gillesa nazvao "UZVIŠENI SVEĆENIK UNIŠTENJA". Čak su se u Ferrarijevoj tvornici morali izrađivati posebno ojačani mjenjači jer je Gilles znao biti brutalan. Trostruki svjetski prvak Jackie Stewart je jednom prilikom izjavio: "Gilles je imao naviku da kada je u vodstvu, i dalje nastavi tjerati auto preko svojih mogućnosti i to je bilo u potpunoj suprotnosti sa Fangiovom teorijom da moraš pobjediti sa najmanjom mogućom brzinom. Gilles bi često uništio auto radije nego da se jedva dovuče do cilja i pobjedi."

1981. godine u Ferrari je umjesto Schecktera došao Didier Pironi s kojim je Villeneuve također uspostavio prijateljski odnos.

U Monacu te godine je Villeneuve prekinuo 18-mjesečnu sušu pobjeda za Ferrari. Nije to bila obična pobjeda, bio je to povijesan dan jer je to bila prva pobjeda turbo motora u Monacu. Kada je Gilles 5 krugova prije kraja došao u vodstvo i na kraju pobjedio zahvaljujuči samo svojim sposobnostima, na stazi je nastao opći delirij; mehaničari su ga grlili sa suzama u očima, bio je to nezaboravan dan...

Tri tjedna kasnije, u Španjolskoj Jarami novine su pisale: "Najbolja utrka u zadnjih 10 godina s kojom se možda može usporediti samo ona iz '67, sa Jim Clarckom u glavnoj ulozi. Ovdje je pobjednik bio fantastični Villeneuve u inferiornom Ferrariu. Moglo ga se usporediti sa divljom zvijeri. Držao je svoje protivnike iza sebe 80 krugova i svojom vožnjom sve ostavio bez daha na način koji samo prvaci sa velikim srcem mogu.

VN KanadeU Kanadi je Gilles također pokazao svu veličinu svog talenta. Po kiši, nakon sudara oštetio je prednji spojler koji nije otpao nego mu je blokirao pogled. Villeneuve međutim, nije otišao u box nego je odlučio ostati na stazi. Vozio je tako nekoliko krugova prateći suhi trag na stazi dok spojler nije otpao! Ostatak utrke je odvozio bez spojelra braneći treću poziciju do kraja utrke.

Gillesov odnos s navijačima bio je poseban. Volio je svoje obožavatelje iako je bio sramežljiv, i istina je da je, kad god bi bio pozvan na neku zabavu, došao zbog svojih navijača. Njegova sposobnost da bude na istoj valnoj duljini sa navijačima bila je nevjerojatna i to je još jedna stvar koja ga je učinila jedinstvenim.

Gilles Villeneuve - TIME magazineIako je 1981 imao samo 2 pobjede, jedno treće mjesto, te je odustao ček 9 puta, njegova slava je dosegle vrhunac. Zbog žestokog stava na stazi, stalno pokazujući svoju volju da se nikad ne preda, čak i kad se njegov bolid nije mogao mjeriti sa suparničkim. Bio je kritiziran zbog nekih nezgoda koje je izazvao, ali nikad nije krivio druge ili svoj bolid, uvijek bi priznao pogrešku. Te je godine dospio na naslovnicu časopisa "Time". Enzo Ferrari je na jednoj presici izjavio: "Želio bih znati tko od ovih koji rade u Formuli 1, bilo da voze ili da pišu o njoj, ne radi pogreške. Ali kada vozač u Monacu učini da ljudi o Ferrariu pričaju kao o autu za osvajanje prvenstva, kada vozač dospije na naslovnicu Timea koji se proda u 7 i pol miljuna primjeraka, to znači da vrijedi nešto. Volim Villeneuvea onakvog kakav je, sa njegovim ekscesima i rizicima koje preuzima i načinom na koji oduševljava pobliku. On je kao glumac, traži pljesak: to je razlog zbog kojeg glumac glumi."

 

impressum | sempregilles.com | komentiraj