Gilles Villeneuve Gilles Villeneuve Gilles Villeneuve

"Osvrnem se i vidim svoje voljene i među njima vidim lice ovog velikog čovjeka - Gillesa Villeneuvea"

BIOGRAFIJA: 1982.

 

1982. godine Gilles je ušao u sezonu kao glavni favorit za osvajanje naslova prvaka. Bio je smatran najboljim vozačem u Formuli 1. Nakon problematične prve tri utrke, Villeneuve je bio uvjeren da se vratio pobjedama u utrci u San Marinu. Ali tako nije mislio njegov, kako je do tada Gilles mislio, dobar prijatelj. Naime Didier Pironi, njegov timski kolega, se u zadnjem krugu te utrke oglušio na momčadske odredbe, iznenadio Gillesa i pretekao ga. Izdan i prevaren Villeneuve se zakleo da nikada više neće progovoriti s Pironijem.

13 dana kasnije, 08.05.1982. još uvijek vidno uznemiren, na kvalifikacijama u Zolderu, vozeći furiozno - u želji da se dokaže protiv svog timskog kolege - udario je u sporije vozilo Jochena Massa koji se u želji da oslobodi Gillesu idelanu liniju, pomakao baš u onu stranu u koju je Villeneuve krenuo i došlo je do strahovitog sudara. Ferrari je odletio visoko u zrak, sigurnosni pojasevi su pukli, Villeneuve je ispao iz auta a djelovi bolida su se mogli naći 200m uokolo. Te večeri je Gilles preminuo u bolnici.

Enzo Ferrari je potresen ovom velikom tragedijom izjavio: "Moja prošlost je označena tugom za ocem, majkom, bratom, sestrom, ženom... moj život je pun tužnih sijećanja. Osvrnem se i vidim svoje voljene i među njima vidim lice ovog velikog čovjeka - Gillesa Villeneuvea"

Na sprovodu u Berthievillu, bivši timski kolega Jody Scheckter,je održao kratak ali dirljiv govor; "Nedostajat će mi Gilles iz dva razloga. Prvo, bio je najbrži vozač u povijesti automobilističkih utrka. Drugo, bio je jedinstven čovjek. Ali nije nestao. Sjećanje na ono što je napravio, što je postigao, će zauvijek ostati."

FINITA LA TUA STORIA - INIZIA LA TUA LEGGENDAViše od desetljeća poslije, Scheckterovo predviđanje se ostvarilo. Još uvijek je velika potražnja za Gillesovim suvenirima i nekoliko knjiga je napisano o njemu. Brončana bista stoji na ulazu u Ferrarijevu testnu stazu, zahtjevni zavoj na stazi u Imoli se zove Curva Gilles Villeneuve, kanadska zastava je obojana na mjestu gdje je startao svoju posljednju utrku, staza u Montrealu se sada zove po njemu a 1997 je izdana poštanska marka sa njegovim likom. U Berthiervillu je 1992 otvoren muzej, statua u prirodnoj veličini stoji u obližnjem parku koji je dobio ime po njemu, a talijanski pjevač Claudio Lolli je objavio pjesmu Villeneuve, njemu u čast.

15 godina nakon Gillesove smrti, njegov sin Jacques Villeneuve osvojio je naslov svjetskog prvaka u Formuli 1.

 

impressum | sempregilles.com | komentiraj